Kinderverkiezingen

Provinciale Statenverkiezingen

De uitslagen van de Kinderverkiezingen voor de provinciale staten is bekendgemaakt op dinsdag 19 maart 2019.
GroenLinks was de grote winnaar van de Kinderverkiezingen Provinciale Staten met 25% van de stemmen, gevolgd door de Partij voor de Dieren met 15,6% van de stemmen. Kijk voor de uitgebreide resultaten op uitslagen.kinderverkiezingen.nl.

Voorspellende waarde

Natuurlijk zijn de Kinderverkiezingen geen peilingen die de uitslag van de echte verkiezingen voorspellen. Wel vertonen de uitslagen van de Kinderverkiezingen in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Wel zijn de verschuivingen bij de Kinderverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder leerlingen nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen.

Bepaalde partijen scoren bij de Kinderverkiezingen structureel lager dan bij de echte verkiezingen, bijvoorbeeld het CDA en de PvdA. Andere partijen scoren structureel hoger, bijvoorbeeld D66 en GroenLinks.

Historische uitslagen

Benieuwd naar uitslagen uit het verleden? Kijk dan ook op uitslagen.kinderverkiezingen.nl. Uitslagen zijn onder andere uit te splitsen naar school, gemeente en provincie.