Kinderverkiezingen


De Kinderverkiezingen worden georganiseerd vlak voor de echte verkiezingen. Je kunt meedoen als jouw school zich heeft opgegeven. Op deze pagina vind je extra informatie, testjes en filmpjes over verkiezingen.


Hoe ziet de tweede kamer eruit als kinderen het voor het zeggen hebben?

Misschien wel compleet anders! Je kunt met de hele klas Kinderverkiezingen organiseren.Helaas telt je stem niet mee voor de echte verkiezingen. In Nederland mag je pas stemmen als je achttien jaar of ouder bent.

Je kunt met de hele klas, of zelfs met de hele school, meedoen aan de Kinderverkiezingen. Een paar dagen voor de landelijke verkiezingsdag kun je op school, op papier, je stem uitbrengen op de partij die het beste bij jou past. De uitslag wordt een dag voor de echte verkiezingen bekend gemaakt.

Helaas telt je stem niet mee voor de echte verkiezingen. In Nederland mag je pas stemmen als je achttien jaar of ouder bent. Toch is het leuk om alvast uit te zoeken met welke partij jouw ideeën het meeste overeenkomen. Op deze pagina vindt je allerlei handige informatie over verkiezingen.

Hoe?

Hoe organiseer je Kinderverkiezingen op jouw school? In dit filmpje leggen we dat uit.

Verkiezingen

Het is belangrijk dat verkiezingen eerlijk verlopen. Bekijk het filmpje om te leren wat vrije en geheime verkiezingen precies zijn.

Welke partij past bij jou?

Om je een handje te helpen met het maken van je keuze heeft ProDemos verschillende tools ontwikkeld. Je hoeft de uitkomst van deze tools natuurlijk niet blindelings op te volgen. Als jij denkt dat een andere partij toch beter bij je past, is dat ook prima.

  • www.stemwijzer.nl
    Met de stemwijzer kun je kijken met welke partij jij de meeste overeenkomsten hebt.
  • www.stemmentracker.nl
    Met de Stemmentracker bekijk je hoe de partijen de afgelopen jaren gestemd hebben over wetsvoorstellen. Met welke partij zou jij meestemmen?