Kinderverkiezingen

Wat zijn de Kinderverkiezingen?

Hoe ziet de tweede kamer eruit als kinderen het voor het zeggen hebben? Om daar achter te komen, organiseert ProDemos de Kinderverkiezingen, vlak voor de echte Tweede Kamerverkiezingen.

Hoe kan mijn school meedoen aan de Kinderverkiezingen?

Leerkrachten van het basisonderwijs kunnen zich inschrijven voor de Kinderverkiezingen. Na aanmelding kun je een printbaar stembiljet downloaden. Daarmee kun je zelf verkiezingen op school organiseren. Ook krijg je een inlogcode voor de website om de uitslag de dag voor de verkiezingen in te vullen. Hier vind je een uitgebreide docentenhandleiding.

Waarom staan er geen 37 partijen op het stembiljet van mijn school?

Bij de Tweede Kamerverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees parlement is Nederland verdeeld in 20 kieskringen. Sommige partijen doen niet in alle kieskringen mee, omdat ze niet voldoende handtekeningen kunnen verzamelen. Om de verkiezingen zo veel mogelijk te imiteren krijgen scholen uit Amsterdam een andere kieslijst te zien dan scholen uit Leeuwarden. De lijstvolgorde is wel hetzelfde, want die is centraal vastgesteld. De partij die in de minste kieskringen ingeschreven staat komt onderaan te staan. Bij een gelijk aantal kieskringen wordt er geloot. De partijen die nu in de tweede kamer zitten komen op de volgorde van de vorige verkiezingen. Meer informatie is hierover te vinden bij de kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/kandidaatstelling/kieskringen">Kiesraad.

Wanneer worden de uitslagen van de Kinderverkiezingen bekend?

De avond voor de verkiezingen zijn alle uitslagen te vinden op deze website. De uitslag van je eigen school kun je dan vergelijken met de landelijke uitslag, maar ook bijvoorbeeld met de uitslagen van andere scholen in je gemeente of provincie.

Hoe wordt het zetelaantal berekend?

Op de uitslagenpagina staat de uitslag in percentages, maar niet in zetels. Om het aantal zetels te berekenen moet je eerst de kiesdeler berekenen. Dat is het aantal stemmen dat je nodig hebt om één zetel te halen. Je deelt daarvoor het aantal geldige stemmen door 150 (bij deze verkiezingen was dat 43 stemmen) Daarna kijk je hoeveel keer de partijen de kiesdeler hebben gehaald. Het resultaat hiervan geeft het aantal volle zetels dat door partijen is behaald. Deze verdeling komt meestal niet precies uit. Er blijven dan restzetels over.

De verdeling van restzetels wordt berekend door de grootste gemiddelden. Het stemmenaantal van elke partij wordt gedeeld door het aantal volle zetels plus 1. Dit is de eerste restzetel die verdeeld wordt. Deze berekening levert voor iedere partij een gemiddeld aantal stemmen per zetel op. De partij met het grootste gemiddelde krijgt de eerste restzetel. En daarna doe je deze berekening tot de restzetels op zijn. Meer informatie over de zetelverdeling en verdeling van restzetels vind je op de website van de Kiesraad.