Scholierenverkiezingen.nl

Huis voor democratie en rechtstaat Prodemos

Over Scholierenverkiezingen

< Terug naar de vorige pagina

Over Scholierenverkiezingen

De Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen worden in verkiezingstijd georganiseerd door ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

Hoe ziet de gemeenteraad er uit als jongeren het voor het zeggen hebben?

Om hier achter te komen organiseert ProDemos in verkiezingstijd schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo.

Scholierenverkiezingen

De Scholierenverkiezingen worden altijd nauwgezet door de politiek en de media gevolgd. Want ze blijken een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen.

ProDemos organiseerde voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de 25e keer landelijke Scholierenverkiezingen. Vanaf woensdag 14 maart tot en met dinsdag 20 maart konden tienduizenden middelbare scholieren en studenten uit het mbo hun stem uitbrengen. Bij de Scholierenverkiezingen gemeenteraad van 2018 brachten meer dan 28.000 scholieren hun stem uit. Deelname is gratis.

Een analyse van de uitslag van deze en eerdere Scholierenverkiezingen vindt u hiernaast onder het kopje geschiedenis. Ook kunt u zoeken in de database met oude verkiezingsuitslagen.

Kinderverkiezingen

ProDemos organiseerde voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen geen landelijke Kinderverkiezingen. Scholen kunnen wel zelf Kinderverkiezingen organiseren.

ProDemos

ProDemos is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Meer informatie over de activiteiten van ProDemos vindt u op de website www.prodemos.nl.

gemeenteraad
De volksvertegenwoordiging in de gemeente.
democratie
Staatsvorm waarbij de macht bij het volk ligt.
gemeente
Gebied dat bestuurd wordt door een burgemeester, raad en wethouders.