Scholierenverkiezingen.nl

Huis voor democratie en rechtstaat Prodemos

Info voor leraren

< Terug naar de vorige pagina

Info voor leraren

Doe mee aan de Scholierenverkiezingen en de Kinderverkiezingen.

Hoe ziet de gemeenteraad eruit als Nederlandse jongeren het voor het zeggen hebben? Om hier achter te komen organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo: de Scholierenverkiezingen. En schaduwverkiezingen onder leerlingen in het basisonderwijs: de Kinderverkiezingen

Hoe werkt het voor middelbare scholen en het mbo?

De volgende verkiezingen zijn de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Docenten kunnen hun school gratis aanmelden. Na aanmelding kunt u een printbaar stembiljet en een stempas downloaden. Op dit stembiljet staan de deelnemende partijen in uw provincie. Van woensdag 13 maart tot en met dinsdag 19 maart 2019 kunnen leerlingen stemmen. U krijgt een inlogcode voor de website om de uitslag voor 19 maart 16.00 in te voeren. Dinsdagmiddag 19 maart vanaf 17.30 uur zijn op de website alle uitslagen te vinden. De uitslag van uw eigen school kunt u vergelijken met de landelijke uitslag, maar ook bijvoorbeeld met de uitslagen van andere scholen in uw regio.

Docentenhandleiding Scholierenverkiezingen

Wat staat u en uw leerlingen te wachten als uw school meedoet aan de Scholierenverkiezingen? Hoe maakt u een stemhokje? Wie bemenst het stemlokaal en hoe kunt u er voor zorgen dat de verkiezingen zo realistisch en eerlijk mogelijk verlopen? Deze vragen worden beantwoord in de docentenhandleiding. Deze vragen worden beantwoord in een kort filmpje. De docentenhandleiding is vanaf eind november te downloaden.

Hoe werkt het voor basisscholen?

Er zijn geen landelijke Kinderverkiezingen in 2019, maar u kunt natuurlijk wel zelf Kinderverkiezingen organiseren. Vanaf februari kunt u op deze website een printbaar stembiljet en een stempas downloaden.

Docentenhandleiding Kinderverkiezingen

Wat staat u en uw leerlingen te wachten als uw school Kinderverkiezingen organiseert? Hoe maakt u een stemhokje? Wie bemenst het stemlokaal en hoe worden de stemmen geteld? Hoe kunt u er voor zorgen dat de verkiezingen zo realistisch en eerlijk mogelijk verlopen? Deze vragen worden beantwoord in een kort filmpje. De uitgebreide docentenhandleiding is vanaf eind november hiernaast te downloaden.

Posters Verkiezingen

ProDemos heeft enkele posters gemaakt die u in uw stembureau kunt ophangen. Deze posters kunt u ook vinden in de docentenhandleiding

Posters Scholierenverkiezingen

Docentenhandleiding Scholierenverkiezingen

Docentenhandleiding Kinderverkiezingen

Download PDF (611,08 kB)

Poster Kinderverkiezingen

Je eigen verkiezingen

Wilt u los van de verkiezingen zelf verkiezingen organiseren op het vo of mbo? Download dan de docentenhandleiding of de docentenhandleiding Je eigen verkiezingen vo en mbo.

Download PDF (434,48 kB)

Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met ProDemos.

gemeenteraad
De volksvertegenwoordiging in de gemeente.