Scholierenverkiezingen.nl

Huis voor democratie en rechtstaat Prodemos

Info voor leraren

< Terug naar de vorige pagina

Info voor leraren

Doe mee aan de Scholierenverkiezingen en de Kinderverkiezingen.

Hoe ziet de gemeenteraad eruit als Nederlandse jongeren het voor het zeggen hebben? Om hier achter te komen organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo: de Scholierenverkiezingen. En schaduwverkiezingen onder leerlingen in het basisonderwijs: de Kinderverkiezingen

Hoe werkt het voor middelbare scholen en het mbo?

De volgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Docenten kunnen hun school gratis aanmelden. Na aanmelding kunt u een printbaar stembiljet downloaden. Op dit stembiljet staan de deelnemende partijen in uw gemeente. Van woensdag 14 maart tot en met dinsdag 20 maart 2018 kunnen leerlingen stemmen. U krijgt een inlogcode voor de website om de uitslag voor 20 maart 16.00 in te voeren. Dinsdagmiddag 20 maart vanaf 17.30 uur zijn op de website alle uitslagen te vinden. De uitslag van uw eigen school kunt u vergelijken met de landelijke uitslag, maar ook bijvoorbeeld met de uitslagen van andere scholen in uw regio.

Docentenhandleiding Scholierenverkiezingen

Wat staat u en uw leerlingen te wachten als uw school meedoet aan de Scholierenverkiezingen? Hoe maakt u een stemhokje? Wie bemenst het stemlokaal en hoe kunt u er voor zorgen dat de verkiezingen zo realistisch en eerlijk mogelijk verlopen? Deze vragen worden beantwoord in de docentenhandleiding. Deze vragen worden beantwoord in een kort filmpje. De docentenhandleiding is vanaf eind november hiernaast te downloaden.

Hoe werkt het voor basisscholen?

Er zijn geen landelijke Kinderverkiezingen in 2018, maar u kunt natuurlijk wel zelf Kinderverkiezingen organiseren. Vanaf februari kunt u op deze website een printbaar stembiljet downloaden. De uitslag van uw eigen school kunt u vergelijken met de landelijke uitslag, maar ook bijvoorbeeld met de uitslagen van andere scholen in uw regio.

Docentenhandleiding Kinderverkiezingen

Wat staat u en uw leerlingen te wachten als uw school Kinderverkiezingen organiseert? Hoe maakt u een stemhokje? Wie bemenst het stemlokaal en hoe worden de stemmen geteld? Hoe kunt u er voor zorgen dat de verkiezingen zo realistisch en eerlijk mogelijk verlopen? Deze vragen worden beantwoord in een kort filmpje. De uitgebreide docentenhandleiding is binnenkort hiernaast te downloaden.

Posters Verkiezingen

ProDemos heeft enkele posters gemaakt die u in uw stembureau kunt ophangen. Deze posters kunt u ook vinden in de docentenhandleiding

Posters Kinderverkiezingen

Download PDF (117,20 kB)

Posters Scholierenverkiezingen

Download PDF (117,19 kB)

Je eigen verkiezingen

Wilt u los van de verkiezingen zelf verkiezingen organiseren op het vo of mbo? Download dan de docentenhandleiding of de docentenhandleiding Je eigen verkiezingen vo en mbo.

Download PDF (434,48 kB)

Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met ProDemos.

gemeenteraad
De volksvertegenwoordiging in de gemeente.